Online Apoteka

Svaki dan, naš um se suočava s ogromnim količinama informacija, a naša tela obavljaju na hiljade funkcija. Brz način života često nas sprečava da primetimo signale koje nam telo šalje. Ove poruke koje nam telo šalje mogu imati ozbiljne posledice ako ih zanemarimo.

Stoga, donosimo vam popis simptoma koji ukazuju na potencijalne probleme s bubrezima. Važno je da obratite pažnju na ove znakove i konsultujete se s lekarom ako ih primetite.

Problemi sa Spavanjem

Kada bubreg ne funkcioniše ispravno, toksini se ne izlučuju putem urina kako treba, već ostaju u krvi. Ovo može dovesti do problema sa spavanjem. Osobe s hroničnom bolesti bubrega često pate od apneje u snu, što je poremećaj karakteriziran prekidima disanja tokom spavanja. Ako imate kontinuirane probleme sa snom, obavezno se konsultujte s lekarom.

Glavobolje, Umor i Opšta Slabost

Zdravi bubrezi igraju ključnu ulogu u proizvodnji eritropoetina (EPO) i metabolizmu vitamina D, što pomaže održavanju jake muskulature i kostiju. Kada bubrezi ne funkcionišu ispravno, to može dovesti do smanjenja proizvodnje EPO-a i anemije. Ako osećate umor, nisku energiju i opštu slabost iako ste se odmorili, obratite se lekaru.

Svrab i Suva Koža

Bubrezi pomažu u održavanju ravnoteže minerala i eliminaciji viška tečnosti iz tela. Svrab i suva koža mogu biti znakovi da bubrezi ne obavljaju ovu funkciju kako treba. Pokušajte održavati dobru hidrataciju, ali pre uzimanja bilo kakvih lekova za svrab, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom.

Loš zadah i Ukus Metala u Ustima

Ako imate loš zadah i osećate metalni ukus u ustima, to može ukazivati na povećanu količinu toksina u krvi. Obratite se lekaru ako ovaj simptom ne nestane nakon nekog vremena.

Kratak Dah

Problemi s bubrezima mogu dovesti do nakupljanja tečnosti u plućima i smanjenja nivoa crvenih krvnih zrnaca, što može izazvati otežano disanje. Ako imate problema s disanjem, posebno nakon malog napora, posetite lekara.

Otoci u Zglobovima, Nogama i Rukama

Nepropisno funkcionišući bubrezi mogu dovesti do zadržavanja tečnosti u telu, što može izazvati oticanje u zglobovima, nogama i rukama. Ako primetite oticanje, konsultujte se sa stručnjakom.

Bol u Leđima

Bol u leđima, posebno ispod rebara, može biti povezan sa problemima s bubrezima. Ako se osećate loše, povraćate, imate groznicu i često mokrite, odmah potražite lekarsku pomoć.

Natečenost Oko Očiju

Rani znak problema s bubrezima može biti natečenost oko očiju. Ako primetite ovu promenu, posetite lekara.

Visok Krvni Pritisak

Bubrezi igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Problemi s bubrezima mogu uzrokovati visok krvni pritisak.

Promene u Mokrenju

Bubrezi su odgovorni za proizvodnju urina i eliminaciju toksina. Promene u mirisu, boji, količini ili učestalosti mokrenja mogu ukazivati na probleme s bubrezima. Obratite se lekaru ako primetite bilo kakve neobičnosti u mokrenju.

Zapamtite, brza reakcija na ove simptome može vam pomoći da sprečite ozbiljne probleme s bubrezima. Ne zanemarujte ove znakove i obratite se svom lekaru radi saveta i daljnjih koraka. Vaša briga o bubrezima je od suštinskog značaja za vaše zdravlje.