Online Apoteka

Bolovi ispod desnog rebra mogu ukazivati na različite zdravstvene probleme. Najčešći uzroci uključuju upalu žučne kese ili prisustvo kamena u žuči, kamen u bubregu, bolesti jetre, upalu slijepog crijeva i gasove.

Ovi bolovi se mogu javiti i kao posljedica upale pluća, povrede rebara ili grudnih mišića, ili kao posljedica upale grudne kosti. Bol može varirati u intenzitetu i karakteru, od blage do oštrog, akutnog ili hroničnog. Često se opisuje kao peckanje ili neprijatan osjećaj stiskanja i tjeskobe.

Uzroci bolova ispod desnog rebra uključuju:

Kamen u žuči:

Oštar, probadajući bol ispod desnog rebra koji se javlja iznenada može biti znak upale žučne kese ili prisustva kamena u žuči. Žučna kesa se nalazi tik ispod desnog rebra i igra ključnu ulogu u razlaganju hrane i varenju.

Oboljenja jetre:

Bol ispod desnog rebra može biti simptom nekih bolesti jetre. Problemi s jetrom mogu izazvati intenzivne bolove, a kongestivna srčana slabost može dodatno opteretiti jetru.

Kamen u bubregu:

Oštar, jak bol ispod desnog rebra može biti posledica kamena u bubregu. Kamen u bubregu se stvara od mineralnih naslaga i soli, a kada se pomakne, može izazvati jake, probadajuće bolove.

Pankreatitis:

Upala gušterače obično izaziva bolove u lijevoj strani stomaka, ali ponekad se bolovi mogu proširiti i ispod desnog rebra, posebno ako postoji kamen u žuči ili česta konzumacija alkohola.

Upala slijepog crijeva:

Upala slijepog crijeva može uzrokovati oštru bol oko pupka i na desnoj strani stomaka, ispod desnog rebra. Ovo je ozbiljno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć.

Gasovi:

Nakupljanje gasova u probavnom traktu može izazvati bolove ispod desnog rebra. Gasovi se često javljaju zbog određenih vrsta hrane bogate ugljenim hidratima.

Bolesti pluća:

Razne bolesti pluća mogu uzrokovati bolove ispod desnog rebra, uključujući pleuriziju, upalu pluća i ponekad rak pluća.

Problemi sa varenjem:

Sindrom iritabilnih creva, ileus i upalne bolesti crijeva (kao što su ulcerozni kolitis i Kronova bolest) takođe mogu uzrokovati bolove ispod desnog rebra.

Ako osetite iznenadan i jak bol ispod desnog rebra, posebno ako se prate drugi simptomi kao što su anksioznost, bol u grudima, ili problemi s disanjem, obavezno se posavetujte s lekarom. Ovo su ozbiljni simptomi koji zahtevaju medicinsku pažnju.

Ne zanemarujte bolove ispod desnog rebra, jer mogu ukazivati na potencijalno ozbiljne zdravstvene probleme. Pravovremena dijagnoza i lečenje su ključni za očuvanje vašeg zdravlja.